Reizen naar Zweden


Zweden ligt niet naast de deur. Dat betekent dat er altijd een flink aantal kilometers gemaakt moeten worden om op de plaats van bestemming te komen.
Globaal zijn er een drietal opties:
 
1. Eigen auto
2. Boot
3. Vliegtuig
 
Iets minder voor de hand liggend, maar ook mogelijk, is een busdienst naar Göteborg en een treinreis via Hamburg en Kopenhagen. Deze beide opties beschrijven we hier verder niet.
 
1. Auto
 
Vanuit Utrecht neemt u een van de routes naar Duitsland en dan naar het noorden. Bremen en Hamburg zult u altijd tegenkomen. Daarna kunt u kiezen voor de route naar Flensburg - Odense - Kopenhagen - Malmö. In dit geval passeert u twee tolbruggen: de Grote Belt in Denemarken en de Öresundsbron tussen Kopenhagen en Malmö. Retourkosten voor deze beide bruggen: ca € 150,-
 
Min of meer met de auto maar dan met twee onderbrekingen voor een overtocht per veerpont. Opnieuw de route naar Bremen en Hamburg. Vervolgens via Lübeck naar het havenplaatsje Puttgarden vanwaar u oversteekt met een veerpont (50 minuten) naar het Deense Rödby. Van daaruit naar Kopenhagen en dan boven Kopenhagen in Helsingör de veerpont (20 minuten) naar het Zweedse Helsingborg. Kosten voor een retourticket voor beide boten samen: ca € 275,-. Jaarlijks wordt deze prijs iets verhoogd, vooral in het hoogseizoen kunt u meer betalen dan dit bedrag.
 
2. Boot
 
Per boot is er een scala aan mogelijkheden om Zweden te bereiken. We volstaan hier met het noemen van de diverse ferries en de links naar de webpages van de rederijen. Achtereenvolgens de afvaarten vanuit Dutisland en daarna de afvaarten vanuit Denemarken.

Kiel (D) - Göteborg (S)
Deze overtocht van de Stena Line duurt 14 uur en de afvaart is vrijwel dagelijks om 19.00 uur. Op deze boot (Stena Germanica of Stena Scandinavica) kunt u genieten van onder anderen entertainment, eten in één van de restaurants, een drankje drinken in verschillende bars. Tijdens de overtocht kunt u slapen in een hut.
Meer informatie en reserveringen:http://www.stenaline.nl/

Travemünde (D) - Trelleborg (S)
Vanuit Travemünde vaart u in 7 uur met de comfortabele combiveerboten Nils Dacke en Robin Hood of met de Jumboschepen Nils Holgersson en Peter Pan naar Trelleborg. TT-Line verzorgt dagelijks 4 afvaarten in beide richtingen.
Meer informatie en reserveringen: http://www.ttline.com/

Rostock (D) - Trelleborg (S)
Vanuit Rostock kunt u dankzij de hogesnelheidsveerboot Delphin binnen 3 uur in Zweden zijn. De twee moderne combiveerboten Huckleberry Finn en Tom Sawyer hebben iets meer tijd nodig, zij doen er overdag 5½ uur over en 's nachts 7½ uur. TT-line verzorgt ook op deze route dagelijks 4 afvaarten in beide richtingen.
Meer informatie en reserveringen: http://www.ttline.com/

Travemünde (D) - Malmö (S)
Een aantal keren per dag. In principe een overtocht voor vrachtverkeer, maar per overtocht is er ook ruimte voor een flink aantal personenauto's. Interessant is de nachtafvaart van 's avonds 22.00 uur. Huur van een hut is dan verplicht, maar u komt de volgende ochtend uitgerust in Malmö aan. Verhoudingsgewijs geen dure overtocht. Prijspeil januari 2020: € 150,- voor auto, 1 persoons hut en ontbijt. (Enkele reis).
Meer informatie: http://www.finnlines.com/
Rostock (D) - Trelleborg (S)
Ook Scandlines vaart overdag in 5½ uur van Rostock naar Trelleborg. De nachtelijke afvaart duurt, net als bij TT-Line 2 uur langer.
Dagelijks zijn er 3 afvaarten in beide richtingen.
Meer informatie: http://www.scandlines.com/

Sassnitz (D) - Trelleborg (S)
In een kleine 4 uur brengt Scandlines u van Sassnitz naar Trelleborg. Dagelijks zijn er 4 afvaarten in beide richtingen.
Frederikshavn (DK) - Göteborg (S)
De Stena Express (High-speed Sea Service, HSS) brengt u in 2 uur van Frederikshavn naar Göteborg. De overige schepen (Stena Danica en Stena Jutlandica) hebben ongeveer 3½ uur nodig om deze overtocht te maken.
Meer informatie en reserveringen: http://www.stenaline.nl/

Grenå (DK) - Varberg (S)
In 4 uur brengt de Stena Nautica u van Grenå naar Varberg.

Meer informatie en reserveringen: http://www.stenaline.nl/

Helsingør (DK) - Helsingborg (S)
In nog geen half uur vaart u met Scandlines van Helsingør in Denemarken naar Helsingborg in Zweden. De boten vertrekken iedere 20 minuten (en tijdens het hoogseizoen doorlopend). Het is mogelijk om een combinatieticket voor Puttgarden-Rødby en Helsingør-Helsingborg aan te schaffen. sinds 2011 zijn de afvaarten van Scandlines en HH-Ferries gecombineerd.
Meer informatie: http://www.scandlines.com/ of http://www.forsea.se/

Puttgarden (D) - Rødby (DK)
Deze korte overtocht (ca. 45 minuten) is bijzonder geschikt voor reizigers die ook gebruik willen maken van de Öresundsbrug (tussen Malmö en Kopenhagen). Voor velen is deze boot ook een ideale gelegenheid om even te rusten na flink stuk autorijden.
Ook is het mogelijk om een "Sweden Ticket" te kopen. Dit is een combinatie ticket voor de overtochten Puttgarden-Rødby en Helsingør-Helsingborg.
De boten vertrekken iedere 30 minuten (en tijdens het hoogseizoen doorlopend).
Meer informatie en reserveringen: http://www.scandlines.com/

Veerdiensten naar Oslo
Hoewel Oslo natuurlijk niet in Zweden ligt, kunnen deze overtochten toch een goed alternatief zijn voor bovenstaande overtochten, zeker wanneer u Värmland of Dalarna als bestemming heeft.

Frederikshavn (DK) - Oslo (N)
Hoewel Oslo natuurlijk niet in Zweden ligt, kan deze overtocht toch een goed alternatief zijn voor bovenstaande overtochten, zeker wanneer u Värmland of Dalarna als bestemming heeft.
Meer informatie en reserveringen: http://www.stenaline.nl/

Kiel (D) - Oslo (N)
Color Line verzorgt dagelijks een overtocht van Kiel naar Oslo. De schepen Kronprins Harald en Color Fantasy vertrekken dagelijks om 14.00 om vervolgens de volgende morgen weer om 9.30 uur aan te meren in Kiel of Oslo.
Meer informatie en reserveringen: http://www.colorline.de


3. Vliegen naar Zweden

SAS
SAS is de grootste luchtvaartmaatschappij van Scandinavië. Dagelijks verzorgt de SAS vele vluchten vanuit Nederland en België naar diverse bestemmingen in Zweden.
Ook biedt SAS een zeer groot aantal binnenlandse vluchten aan, zodat u zo dicht mogelijk bij uw uiteindelijke bestemming kunt landen. Onze ervaringen met SAS zijn zeer positief, zowel qua klantvriendelijkheid als qua stiptheid.
Meer informatie: http://www.flysas.com/nl/nl/bestemmingen/zweden/vluchten/
KLM

Vanzelfsprekend onze eigen KLM met dagelijks diverse vluchten op Stockholm en Göteborg. Deze lijndiensten zijn betrouwbaar en bieden een hoog serviceniveau. Nadeel is natuurlijk dat de prijzen relatief hoog zijn.

Meer informatie: http://www.klm.nl/

Eurowings
De Duitse low cost luchtvaartmaatschappij Eurowings vliegt vrijwel dagelijks van Keulen (Keulen-Bonn Airport) naar Stockholm (Arlanda).
Meer informatie: http://www.eurowings.com/

Ryanair
Ryanair is als eerste maatschappij begonnen met low-fare tickets naar Scandinavië. Momenteel kunt u, voor een vlucht naar Stockholm Skavsta (Nyköping) vertrekken vanuit Charleroi (B) of vanaf Airport Weeze - Düsseldorf (net over de grens bij Nijmegen). Vluchten naar Göteborg zijn mogelijk vanaf luchthaven Frankfurt Hahn.
Meer informatie: http://www.ryanair.com/


4. Overig vervoer

Per trein
Vanuit Nederland kunt u met comfortabele, internationale treinen naar Zweden reizen. Het is wel zaak om uw route goed te plannen, want door de verschillende routemogelijkheden, zit er erg veel verschil in reistijd tussen de ene en de andere trein.
De Zweedse spoorwegen hebben een speciale informatie en boekingssite voor reizigers van buiten Zweden: SwedenBooking.
Meer informatie: http://www.swedenbooking.com/

Kijk ook eens op de website van de Zweedse spoorwegen: http://www.sj.se/

Per bus
Eurolines rijdt vrijwel dagelijks met bussen tussen Nederland/België en Zweden. Mogelijke bestemmingen in Zweden zijn: Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Ljungby, Malmö, Norrköping, Stockholm, Uddevalla.
Bij Eurolines is het mogelijk om een open retour te kiezen.
Meer informatie: http://www.eurolines.nl/of http://www.eurolines.be/

Voor de provincie Dalarna: http://www.dalatrafik.se/

Autohuur

Via alle bekende autoverhuurders (Avis, Hertz, Europcar, etc.) die meestal een kantoor hebben op de luchthavens.

Een goedkoper alternatief is een autoverhuurder “Hyrbilen” iets buiten de luchthavens. Bij Nyköping (10 minuten van luchthaven Skavsta) vonden wij deze verhuurder:

http://www.hyrbilen.com/kontor/kontor.asp?id=60&orts_id=40

Contact
Langedijk 23
7958 PJ Koekange
Telefoon: 06 - 51816009
E-mail: info@dezwedenspecialist.nl
© Copyright 2014-2018 Insito. All rights reserved.